Sandsli Tannlegesenter
Sandsli Tannlegesenter 2012 - Tlf. 55 22 97 60 - E-post: tannlege@sandslitann.no - tannlege Bergen

MELKETENNER

De første melketennene dukker som oftest opp når barnet er rundt et halvt år gammelt.

Tennene dannes allerede når barnet ligger i magen og vokser deretter i kjeven før de bryter frem. Det normale er at vi får 20 melketenner - ti i hver kjeve.

De første melketennene kommer vanligvis ved 6-8 måneders alder, men dette kan variere mellom ulike individer. Vanligvis har alle melketennene kommet fram når barnet er mellom to og et halvt og tre år.

Fortennene kommer først
Vanligvis kommer fortennene i underkjeven først. Når alle fortennene har kommet fram pleier melkejekslene å bryte fram. Også her er det variasjoner fra barn til barn.

Barn som holder på å få tenner vil ofte bite på noe. Sannynligvis skyldes det at det klør i munnen. Det er helt greit å la barnet få noe å bite på som f.eks en bitering. Det finnes også bedøvende dråper (Dentinox) å få kjøpt på apoteket som kan pensles på kjevekammen.

Smokk og tommel
Det er vanlig at barn suger på smokk eller fingeren når de er små. Rundt 4-års alderen er det en fordel om man kan venne barnet av med dette. Forlengede sugevaner kan resultere i fremtidige bittfeil, f.eks for smal overkjeve som kan resultere i kryssbitt.

Tannlegen kontrollerer alltid risikoen for bitttfeil og informerer foreldrene.

Les om daglig munnpleie for barn >>

Les om matvaner for barn >> 

 

Fortennene i underkjeven kommer vanligvis først.