Sandsli Tannlegesenter
Sandsli Tannlegesenter 2012 - Tlf. 55 22 97 60 - E-post: tannlege@sandslitann.no - tannlege Bergen

MATVANER

Den vanligste årsaken til hull i tennene er småspising, uansett alder. Regelmessige og bra matvaner er altså like viktig for barn som for voksne.

Munnen har det aller best når den ikke spiser. Mellom måltidene må den få hvile. Unngå derfor å la barnet ditt få småspise eller drikke søte drikker for ofte.

Etsende syrer
Hver gang barnet putter noe i munnen som inneholder sukker dannes det syrer som etser på tennene. Etter omtrent en halv time har spyttet nøytralisert syrene, men om man småspiser klarer ikke spyttet å nøytralisere syrene. Det er da barnet ditt kan få karies.

Om du gir barnet ditt grøt rett før det legger seg uten å deretter børste tennene er risikoen for karies ekstra stor. Mange av kroppens funksjoner, bl.a spyttproduksjonen, går på sparebluss om natten. Og i dette tilfellet betyr det at grøtrester blir værende i munnen og bakteriene kan få herje fritt.

Generelt kan man si at mat som er bra for kroppen også er bra for tennene. Gulrøtter og grovt brød bidrar f.eks til økt spyttproduksjon, noe som hjelper til med å nøytralisere syrene i munnen og spyle tennene rene.

Begrens antallet måltider
Når barnet ditt har blitt tilstrekkelig stort for å spise vanlig  mat er det passe å servere tre ordentlige måltider pr. dag. Mellom disse behøves det kanskje ett eller to mellommåltider. Da rekker spyttet å nøytralisere syrene i munnen før neste inntak av mat og drikke. Mellom måltidene er frukt, brød og melk bra mat å gi barnet.

Husk også at vann kan være en utmerket tørstedrikk!

Godteri
Det trenger ikke å være forbud mot godteri. Derimot er det lurt å gi barnet gode vaner ved å redusere godtespisingen til bestemte tider. Det beste er derfor å kun spise godteri ved festlige anledninger, eller å innføre lørdagsgodter på den "gammeldagse" måten. Om alt spises på en gang er ikke det noe skadeligere enn annen føde som puttes i munnen.

Les om tannlegebesøk og behandling >>